Tarotul Visconti-Sforza este un termen generic folosit pentru aproximativ 15 seturi de tarot incomplete din sec.XV, care acum se află în difeite muzeuri, biblioteci, şi colecţii private din lume. Nici un set complet nu a supravieţuit; în majoritatea cazurilor, seturile au cateva cărţi de curte, în timp ce unele au doar o singură carte. Sunt cele mai vechi seturi care există, şi datează din perioada în care Tarotul era numit “Trionfi” (ex: cărţi de triumf), şi erau folosite ca şi cărţi de joc. Aceste seturi au fost comandate de Filippo Maria Visconti, Ducele de Milan, şi de succesorul şi ginerele său, Francesco Sforza. Au avut un impact major în compoziţia vizuală, numerotarea şi interpretarea seturilor moderne de tarot.
Acest set de tarot este cunoscut drept setul Colleoni-Baglioni sau setul Francesco Sforza. A fost realizat în jurul anului 1451. Are 78 de cărţi, din care s-au păstrat 74: 20 de atu-uri (pe care acum le numim “Arcana Majoră”), 15 cărţi de curte, şi 39 de cărţi numerotate. Muzeul şi Biblioteca Morgan din New York deţine 35 de cărţi, Academia Carrara are 26, iar ultimele 16 sunt deţinute de familia Colleoni din Bergamo. Atu-urile şi cărţile de curte au fundal aurit, în timp ce cărţile numerotate au fundalul crem şi cu elemente decorative florale şi vegetale.
Atu-uri (Arcana Majoră) din Colecţia Pierpont Morgan.
Cele 4 cărţi lipsă sunt: Diavolul, Turnul, 3 de Spade şi Regele de Monede. Reproducerile moderne ale acestui set conţin variantele reconstituite ale acestora.
Versiunea reconstituită (de la stânga la dreaptă): Diavolul, Turnul, 3 de Spade şi Regele de Monede.
Personajele din suita de bastoni (bâte) poartă veşminte plisate, sceptre lungi cu recipiente voluminoase în vârf, excepţie făcând Regele de Bâte, al cărui sceptru are în vârf doar un finial.
Personajele din suita de cupe poartă veşminte aurii, împodobite cu simbolul heraldic al soarelui cu raze. Ţin în mână potire, după cum dictează tradiţia în această suită.
Suita de spade reprezintă personaje îmbrăcate în armură, şi înarmate cu spade.
Interesant este faptul că personajele reprezentate pe suita de dinari (monede) poartă veşminte albastre pe care sunt cusute simboluri solare. Cavalerul din această suită este singurul care nu poartă o coroană ducală.
Acest set de Tarot a fost creat în Italia în secolul XV ca şi joc de cărţi pentru divertismentul aristocraţiei. De-abea secole mai târziu a început să fie asociat cu ocultismul, divinaţia, şi i s-a conferit puterea de a prezice destinul persoanelor.
Seturile de Tarot erau pictate manual de cei mai bine cotaţi artişti ai perioadei. Cărţile de Tarot din colecţia Morgan este probabil să fi fost create de Bonifacio Bembo pentru familia Visconti-Sforza, şi constituie unul din cele mai complete seturi care au supravieţuit din secolul XV.
Versiunea restaurată
Această ediţie conţine 80 de cărţi şi o cărticică explicativă. Pe lângă cele 78 de cărţi clasice, sunt inserate 2 cărţi extra cu portretele lui Francesco Sforza şi a soţiei sale, Bianca Maria Visconti. Setul are 78 de cărţi cu reproduceri identice ale cărţilor originale care au supravieţuit din sex.XV (Milano, Italia). 4 cărţi au fost recreate cu meticulozitate, pentru a înlocui cărţile lipsa din setul original: Diavolul, Turnul, 3 de Spade şi Regele de Monede. Cărţile care nu au nume şi care nu sunt numerotate (ceea ce numim acum Arcana Majoră) ilustrează viaţa de zi cu zi a milanezilor prin imagini alegorice.
Cărţi de Tarot din Setul de Tarrochi Visconti-Sforza Pierpont Morgan.
Aici puteţi urmări o prezentare a setului de Tarot restaurat:
Puteţi cumpăra Setul de Tarrochi Visconti-Sforza Pierpont Morgan (U.S.Games) aici:
Pentru citiri de Tarot sau Cursuri de Tarot contactaţi-mă direct AICI.
© 2020 Georgiana Sâmbotin - AStrolog
Commentaires